Projekt meal planning 1. Planuj, kupuj i jedz sprytnie.
Chcesz wiedzieć, co tak naprawdę znajduje się na Twoim talerzu? Poznaj prawdę i zobacz jak świadomie kupować żywność! Naucz się sprytnie rozszyfrowywać etykiety produktów. Poznaj tipy, które wykorzystasz podczas codziennych zakupów i planowania posiłków – dzięki nim zostaniesz prawdziwym Mistrzem zdrowego odżywiania. Żadne ukryte „E” Ci nie podskoczy. Dowiesz się również jak przechowywać produkty, żeby nie marnować jedzenia!
Ten kurs powstał dla Ciebie, jeśli:
Chcesz być świadomym konsumentem i wybierać wartościowe produkty spożywcze.
Chcesz nauczyć się rozpoznawać różnice między produktem kiepskiej a dobrej jakości.
Pragniesz znać wpływ dodatków do żywności na zdrowie swoje i swoich bliskich.
Masz dosyć marnowania i wyrzucania zepsutej żywności.
Zobacz więcej
Kurs składa się z:
Wideo
4​x lekcji wideo z ekspertem
Artykuł
2x artykuł
Materiał dodatkowy
2x materiał PDF do pobrania
Podczas kursu dowiesz się:
Jakie są podstawy zdrowego odżywiania.
W jaki sposób skład wpływa na wartość odżywczą produktu.
Na jakie certyfikaty i loga na etykietach warto zwracać uwagę oraz czym jest system Nutri-Score.
Jak czytać tabelę wartości odżywczej.
Jak dodatki do żywności takie jak konserwanty, aromaty, barwniki i emulgatory działają na nasze zdrowie.
Jakie są rodzaje dat przydatności do spożycia oraz w jaki sposób przechowywać produkty spożywcze w domu.
Zobacz więcej
Treść kursu
6 lekcji 6 quizów

Magister dietetyki z wieloletnim stażem pracy z pacjentami oraz trenerka personalna z doświadczeniem w kompleksowym prowadzeniu podopiecznych. Wiedzę zdobywała w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a doświadczenie nabyła podczas pracy w szpitalach, klubach fitness oraz z praktyki własnej.

W tej lekcji poznasz zasady komponowania zbilansowanych posiłków oraz żywieniowe źródła i rodzaje białka, węglowodanów i tłuszczu.
not-checked Quiz podsumowujący
Jeśli chcemy odżywiać się naprawdę zdrowo, warto jak najszybciej przyswoić umiejętność efektywnego czytania etykiet. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
not-checked Quiz podsumowujący
Poznasz % realizacji dziennego zapotrzebowania, czyli RWS i nauczysz się go interpretować. Dowiesz się, jak czytać skład produktu spożywczego i jakie znaczenie ma jego kolejność. Poznasz składniki, w których ukryty jest cukier i sól w produktach spożywczych.
not-checked Quiz podsumowujący
Na etykietach zwykle oznaczane są kodami z osławionym E, a ich pełne nazwy mogą dodatkowo odstraszać. Czy faktycznie powinniśmy bać się dodatków do żywności?
not-checked Quiz podsumowujący
Poznasz najważniejsze oznaczenia jakie można spotkać na produktach spożywczych. Dowiesz się, jak rozróżnić produkty bez laktozy, bez glutenu, ekologiczne, wegańskie i wegetariańskie, jak odczytywać oznakowanie jajek oraz na czym polega skala Nutri-Score.
not-checked Quiz podsumowujący
Dowiesz się, czym różni się termin przydatności do spożycia od daty minimalnej trwałości, jak postępować w przypadku pleśni na produktach, które warzywa i owoce powinny być przechowywane w lodówce, oraz jak odpowiednio przechowywać produkty.
not-checked Quiz podsumowujący
Kurs obejmuje:
  • 2 artykuły
  • 4 lekcje wideo
  • 6 quizów podsumowujących wiedzę
  • 2 materiały PDF